Meny

Derfor bør du velge elektriske varmeovner

Vinteren kommer, og velger du panelovner som varmekilde slipper du ubehagelige, iskalde overraskelser.

Solen har begynt å stå opp senere enn deg, gressplenen har fått et lag med rim på toppen og bilruta må skrapes før du kjører avsted. Den norske høsten betyr at temperaturen faller fortere enn mange liker, og oppvarming blir igjen et tema. Mange bruker fremdeles oljefyr eller ved i peisen for holde kulden på rett side av ytterveggen, men det finnes mange grunner til å bytte til elektrisk varme.

Panelovner gir deg miljøvennlig oppvarming

Sammenlignet med olje- eller vedfyring er elektrisk oppvarming miljøvennlig. Det er nemlig fullt mulig å produsere strøm gjennom rene metoder som vind- og vannkraft. Dette er vi allerede gode på i Norge, og i fremtiden vil forhåpentligvis ren energi ta over strømproduksjonen også globalt.

Tradisjonell fyring med ved vil aldri kunne gjøres miljøvennlig på tilsvarende måte, og i tillegg krever flammene tilsyn.

Les også: Innbygde hvitevarer – Snarveien til et lekkert kjøkken

Trygg oppvarming når du ikke er til stede

Brannfare skal naturligvis tas på alvor, og alle vet at panelovner aldri tildekkes. Når det er sagt kan du stole på elektriske varmekilder, selv når du ikke er hjemme. Panelovner som selges i Norge må gjennom grundig testing og godkjenning før de kommer i salg. Dermed kan de med trygghet brukes døgnet rundt, uten tilsyn.

I tillegg er de enkle å kontrollere, ettersom nær sagt alle panelovner leveres med termostat. Du velger antall grader, så tar ovnen seg av resten. Har du en ekstra avansert modell kan du til og med styre varmen med mobiltelefonen, gjennom lettvinte smarthus-løsninger.

Vi har panelovner fra kvalitetsprodusentene Mill og Adax på lager.

Se utvalget!

Hvordan fungerer panelovnen?

Prinsippet bak en panelovn, kan sammenlignes med måten en stekeovn er bygget opp på. Enkelt forklart sendes elektrisk strøm gjennom en såkalt resistor, der den møter motstand (resistans). Dette frigjør varme, som distribueres til omgivelsene ettersom varm luft naturlig stiger. Frem til et rom er ferdig oppvarmet vil derfor temperaturen være høyere oppunder taket enn på gulvet. Av samme grunn et måleren til termostaten normalt plassert ved panelovnens underside, slik at oven ikke skrur seg av for tidlig.

Hvor mange watt trenger du?

Jo mer strøm du kjører gjennom oven, desto større varmeeffekt har den. Derfor måles styrken til en panelovn i antall watt. De minste ligger på rundt 400W og egner seg til små rom på opptil 6 m2. De største strekkes seg gjerne helt opp mot 2000W eller mer, og egner seg til store rom. En grei huskeregel for kaldt, norsk klima er at man skal beregne 70-85W pr. kvadratmeter. Er rommet stort er det dessuten fornuftig å fordele denne effekten på flere ovner, slik at varmen blir jevnere fordelt

Les også: Hvordan fungerer en stekeovn?

De fleste panelovner har ren av/på-funksjon som styres av termostaten. Altså vil en ovn på 1000W dra maks effekt helt til rommet når angitt temperatur og termostaten kutter strømmen til varmeelementet (resistoren). Når temperatur siden faller vil termostaten skru på strømmen og slik fortsetter runddansen. Hvis du stiller ovnen på 20 grader setter du med andre ord et gjennomsnitt, mens den reelle temperaturen svinger mellom et par grader over og et par grader under 20C.

Hvor bør panelovnen plasseres?

Det er i hovedsak to faktorer å ta hensyn til. For det første stiger varmluft oppover. Derfor bør de heller plasseres nede ved gulvet, fremfor oppunder taket. For det andre påvirkes temperaturen i rommet av kald luft utenfra. Derfor plasseres panelovner ofte under vinduer, slik at varmen fra ovnen kompenserer for trekk fra utsiden.

Panelovner i glass og farger

For noen år siden var det forholdsvis vanlig å ”gjemme bort” panelovnene. Dette er ikke lenger nødvendig i mange tilfeller, da dagens marked har moderne modeller med stilige glassfronter. De leveres også i mange flere farger enn den typiske hvite utgaven, slik at ovnene i større grad enn før kan bli en del av interiøret hjemme hos deg.