Meny

Hvordan virker en høyttaler?

Hva må egentlig til for at elektriske signaler skal omdannes til vakker musikk?

Det hele startet for over 140 år siden, da Alexander Graham-Bell patenterte telefonen og begynte arbeidet med den elektromagnetiske høyttaleren. Nå som da handler det i hovedsak om bevegelse og elektriske signaler, med magneten som selve nøkkelen.

I 1924 kom den elektrodynamiske høyttaleren, og det er denne du i all hovedsak benytter deg av når du lytter til musikk, ser på film eller sitter i et konferanserom og lytter til et foredrag om noe fryktelig interessant.

Les også: Guide til riktig lydanlegg

Prinsippet er altså det samme i så å si alle høyttalerne du benytter i hverdagen, enten det er i hodetelefonene du har koblet til telefonen din, i DAB-radioen eller i lydplanken.

Hva består en høyttaler av?

Hvis man legger alle delene foran seg på bordet, kan det være vanskelig å se for seg hvordan det hele skal ende opp med å gjengi hver tone i et valgfritt mesterverk fra eksempelvis Pink Floyd eller Sputnik. Høyttaleren, eller elementet som det kalles på fagspråket, består nemlig av en rekke forskjellige komponenter. Elementets størrelse og bruksområde varierer, og her tar vi for oss det mest kjente designet. Altså den runde standardvarianten du finner i alt fra små, trådløse høyttalere til gigantiske konserthøyttalere.

Selv de små høyttalerne du finner i ørepropper bygger på samme prinsipp, men elementet skjuler seg bak et støvfilter eller lignende.

Elementet er bygget av kurvrammer i materialer som varierer fra magnesium til plast, keramisk magnet, polstykke og topplate i stål, membran i både papp og neopren, kobbertråder, lim, skruer og mer til.

Slik fungerer den

Kort oppsummert får vekselstrøm høyttalerens membran til å vibrere, og disse vibrasjonene skaper lydbølger. Vi må imidlertid vite hvordan et høyttalerelement er bygd for å kunne forstå hele prosessen.

Du kjenner sikkert til de to ledningene du skrur fast på baksiden av høyttalerkassa. Disse to er igjen koblet til et delefilter. Oppgaven til delefilteret er å dele opp lyden til diskant og bass. Dette er for å sørge for at diskanthøyttaleren din ikke spiller av bass, og omvendt.

Les også: Få den beste TV-lyden

Når lyden er delt, går signalene videre til selve elementet. Der er ledningene koblet til en kobberspole som mottar de elektriske signalene. Spolen er festet til en membran, som er den sorte, ofte gummiaktige overflaten du ser når du kikker rett på en høyttaler. Magneten omslutter spolen, og det er samspillet dem imellom som er grunnlaget for lyd. Når de elektriske signalene sendes rundt kobberspolen, vil magneten få den til å bevege seg opp og ned.

Lyd er bevegelse

Denne bevegelsen er felles for alle elektrodynamiske høyttalere, og det er den som flytter luften og får membranen til å vibrere. Dette resulterer i lydbølger som er hørbare for deg og meg.

Det kan høres ut som om vi har utelatt en dose magi, men vanskeligere er det ikke. Elektriske impulser møter magnet, og bevegelse skaper lydbølger som du kan høre. Disse treffer trommehinnen din som igjen omdanner dem til elektriske signaler du tolker som gitarklimpring, eller kanskje dødsskriket til favoritten din i Game of Thrones.