Meny

Lei av å støvsuge? La en robot gjøre jobben!

Automatiske støvsugere har blitt gode nok til å overta den forhatte jobben.

Når det gjelder robotstøvsugere var produsenten Electrolux en pioner tilbake i 1996. Da lanserte de nemlig verdens første kommersielle robotstøvsuger, ved navn Trilobite. Siden har det skjedd mye på støvsugerfronten, og både vanlige, manuelle støvsugere, samt sentralstøvsugere, er langt mer effektive i dag. Ikke minst er også robotstøvsugere vesentlig mer til å stole på.

Den store fordelen til robotstøvsugerne er naturligvis at man slipper å gjøre jobben selv. For de fleste er støvsuging en aktivitet man skyr som pesten, og tanken på å overlate hele jobben til en robot er forlokkende. Når det er sagt er det først de siste årene robotstøvsugerne har blitt rimelige og gode nok til å være et reelt alternativ for folk flest.

«De mest avanserte robotstøvsugerne har infrarøde sensorer, kameraer eller lasere. Området som skal støvsuges blir kartlagt av roboten, og på denne måten blir hele rommet dekket.»

Kommer til under sofaen og TV-benken

De fleste robostøvsugere er nokså runde og flate. De kan minne om litt høye badevekter, men de er likevel lave nok til å kunne stues vekk under sofaen eller sengen. Mange leveres også med egne ladestasjoner, som støvsugeren automatisk parkerer i for lading mellom hver bruk. Hvor ofte renholdet skal gjøres bestemmer du med tidsplanleggeren. Normalt kobler man seg til støvsugeren med mobilen via Wi-Fi.

Prinsippet er det samme for alle robotstøvsugere. Maskinen skal gjøre jobben så du slipper, men hvordan dette gjøres varierer fra modell til modell. De rimeligste variantene forflytter seg rundt på gulvet mer eller mindre tilfeldig, og skifter først retning når de møter hindringer. De mest avanserte har infrarøde sensorer, kameraer eller lasere, slik at jobben gjøres langt mer effektivt. Området som skal støvsuges blir kartlagt av roboten, og på denne måten blir hele rommet dekket. Har du en trapp gjenkjenner støvsugeren dette, og snur før den faller utfor. Ettersom robotene er såpass lave kommer de dessuten til på steder den vanlige støvsugeren sliter med, som under sofaen eller TV-benken.

De mest avanserte robotstøvsugerne har imponerende presisjon. Ofte har de sensorer som reduserer hastigheten på vei inn mot en vegg eller en annen hindring, før de stopper bare millimetere før det blir kollisjon. Lydnivået til robotstøvsugere er også generelt lavere enn for tradisjonelle varianter.

Det er ikke noe å lure på – bytt til en robotstøvsuger i dag

Se våre modeller

Liker best ryddige hus

Robotstøvsugere er flinke til å suge tøv, men de kan ikke rydde opp i rotet ditt for deg. For å sikre effektiv støvsuging er man avhengig av å holde gulvet noenlunde ryddig. Større hindringer klarer robotstøvsugeren å unngå, men ladekabler og småmynt kan skape problemer. Når det er sagt tar en rask runde for å plukke opp løse gjenstander på gulvet mye kortere tid enn en full økt med manuell støvsuger.

Takler ikke de mest krevende oppgavene

Hvis du kjøper en robotstøvsuger trenger du for det meste ikke gjøre mer enn å tømme den av og til. Samtidig burde du ikke selge den manuelle støvsugeren helt ennå. De mest krevende jobbene, som alvorlig møkkete tykke tepper og lignende, klarer ikke robotene å hamle opp med. Ha derfor den tradisjonelle støvsugeren i bakhånd, selv om du sjelden vil ha behov for den.

En god robotstøvsuger gjør rengjøringen til en publikumssport.