Meny

3 oppskrifter til din Kenwood-maskin

Kenwood-maskinen kan gjøre mer enn å elte deig og piske krem. La deg inspirere av disse tre oppskriftene.

Er du glad i matlaging, er kjøkkenmaskinen et uvurderlig verktøy når du skal lage det perfekte måltid. Du gjør lurt i å investere i en maskin som gir deg fleksibilitet i form av tilleggsdeler, som øker bruksområdene til maskinen.

Har du for eksempel arvet en klassisk Kenwood-maskin – eller unnet deg selv en ny! – har du flere retter å glede deg til. Domino-kaker, rundstykker og trøfler er alltid vinnere, men vil du gjøre kvelden ekstra spesiell kan du ta en kikk på oppskriftene nedenfor. Lykke til!

hjemmelagd_ketchup Ingenting slår hjemmelaget ketchup. Denne varianten er enkel å lage, og holder seg godt. Foto: Kenwoodworld.

Hjemmelaget ketchup

Lag din egen ketchup! Her får du 150 ml på bare 15 minutter. Alt du trenger er puré- og siktetilbehør til blenderen, samt en kjele. Denne oppskriften får alle til!

Til ketchupen:

10 cherrytomater, inkludert ranken
Olivenolje
8 rød pepperkorn
Salt
1 ss røkt paprika
1 ss sukker
1 ss balsamicoeddik
1 ss med Worcestersaus

1 ss sennepsfrø
Noen få dråper Tabascosaus
1 ss rødvinseddik
1 ss vann
1 ss rødvin
½ ss Agar og 1/8 ss Xanthan-pulver (begge er å få kjøpt i helsekostforretninger)

Slik lager du ketchupen: 

  1. Surr tomatene og rankene i en kjele med litt olivenolje,  pepperkornene og litt salt
  2. Tilsett paprika, sukker, balsamicoeddik, Worcestersaus, sennepsfrø, Tabasco og rødvinseddik og kok i fem minutter til sauen begynner å tykne. Tilsett litt vann hvis den blir for tykk
  3. Fest puré- og sikte-tilbehøret med den fine skiven,  og sil blandingen gjennom verktøyet. Ta vare på de faste delene og sett væsken til side
  4. Putt de faste delene tilbake i kjelen, tilsett rødvinen og en skvett med vann. Kok i 5 minutter. Sil denne blandingen inn i væsken du satt til side tidligere. Du skal nå ha omtrent 150 ml væske
  5. Tilsett agar og xanthan, kok opp, hell over og la avkjøles
  6. Hell blandingen i blenderen og fest blenderen. Kjør på høy hastighet til sausen er kremet, og oppbevar sausen i en ren lufttett beholder, som for eksempel en glasskrukke.

Har du ikke kjøkkenmaskin? Da kan du prøve denne oppskriften på ketchup fra Matprat, som lages med stavmikser.

produkt_Tiramisu Det må ikke være helg for å kose seg. Tiramisu er enkelt å lage, og ser like nydelig ut på tallerkenen som den smaker. Foto: Kenwoodworld.

Tiramisu

Imponer gjestene med en fantastisk tiramisu. Det tar cirka 25 minutter å lage den italienske fristelsen, og desserten bruker samme tid i ovnen. Du trenger visp og råkostapparat på blenderen, og en kakeform til stekingen.

Til bunnen:
4 egg
115 g hvetemel
15 g maismel
25 g smeltet smør

Til dekorering: Sjokolade, sjokoladeflak, kakaopulver

Til fyllet:
115 g vanlig sjokolade
150 ml sterk svart kaffe
100 ml kaffelikør
300 ml kremfløte
1/2 ss vaniljeessens
50 g strøsukker
3 x 250 g beger med mascarponeost

Slik lager du desserten:

  1. Forvarm ovnen til 180°C. Smør en 22 cm springform.
  2. Sett på plass vispen og putt egg og sukker i bollen. Visp til blandingen er lys, tykk og kremet. Blandingen skal være så tykk at den lager et spor hvis du drar ut vispen.
  3. Sikt melet og maismelet sammen og brett lett i to ved hjelp av en metallskje. Bland forsiktig inn det smeltede smøret, og gjenta med det gjenværende melet og smøret.
  4. Hell i kakeformen og stek i 20-25 minutter, eller til kaken er gyllen. Ta ut, og la avkjøle over natten, hvis du har tid.
  5. Fest råkostapparatet og riv sjokoladen. Bland kaffen og likøren sammen, og del kaken i tre lag.
  6. Kle bunnen og kantene i kakeformen. Legg et lag kake i bunnen og spre over en tredjedel av kaffe-/likørblandingen.
  7. Bruk vispen til å vispe sammen fløten, vaniljen og sukkeret til det danner seg myke topper. Bland forsiktig inn i osten. Hold av 60 ml av denne osteblandingen.
  8. Smør en tredjedel av blandingen over kaken og strø over halvparten av sjokoladen. Topp med et lag til med kake, og hell over resten av kaffe-/likørblandingen.
  9. Topp med halvparten av den gjenværende osteblandingen og all sjokoladen som er igjen. Til sist legger du på det siste kakelaget og trykker forsiktig ned. Avslutt med et siste lag av osteblandingen.
  10. Avkjøl i 2 timer.
  11. Ta kaken ut av formen og legg den på et fat. Smør resten av osteblandingen pent rundt kantene, dryss med sjokolade og kakao og server.

Du kan selvsagt lage tiramisu uten kjøkkenmaskin – se for eksempel denne varianten fra Matprat.

Lasagne

Klassisk lasagne

Hva smaker vel bedre enn en rik og fyldig lasagne? Denne klassikeren bruker du 40 minutter på å lage, og alt du trenger er en fleksivisp og en flat pastaskive til blenderen.

Til pastadeigen:
410g mel
2 egg
1 ½ ss vann
1 ss olivenolje
Et knivsodd salt

Til bolognaisesausen:
500g malt oksekjøtt
2 ss olivenolje
1 middels hakket løk
475g tomat, i terninger, med saften
½ ts tørket oregano
Salt og pepper

Til béchamelsausen:
2 ss smør
2 ss mel
235 ml melk

Til lasagne:
60 g ricottaost
60 g kopp revet parmesanost
60 g kopp revet mozzarellaost
Salt og pepper

Slik lager du deigen:

  1. Bruk fleksivispen til å blande alle deigingrediensene sammen i Kenwood-bollen. Dekk til og sett bort i 20 minutter.
  2. Strø overflaten forsiktig med semulegryn og rull deigen t i et rektangel.
  3. Fest den flate pastavalsen, form en bit av deigen til en lang flat plate, og putt den gjennom valsesettet på nummer 7. Strø mel over valsene om nødvendig.
  4. Kjør deigen gjennom valsene flere ganger, og sett ned tykkelse med en grad eller to hver gang, til du når den ønskede tykkelsen på en halv centimeter (pass på at deigen og valsene er malt).
  5. Skjær den kjevlede deigen inn i like rektangulære plater.
  6. Kok pastaplatene i saltet kokende vann i et par minutter, og la dem renne av på et rent kjøkkenhåndkle for å tørke.
  7. Pensle med olje så de ikke klistrer seg sammen.

Til bolognaisesausen:

  1. Brun det malte kjøttet i en stekepanne på over middels varme, og hell av overskytende fett.
  2. Tilsett olje, løk, tomater og tørket oregano. Krydre med salt og pepper.
  3. La sausen koke opp, sett ned varmen og la småkoke i 10 minutter så den blir tykkere.

Til béchamelsausen:

  1. Smelt smøret i en kjele over middels varme, og rør inn melet i 3 minutter.
  2. Tilsett melken gradvis og visp til sausen er godt blandet og passe tykk. Ta kjelen av varmen.
  3. Rør inn halvparten av ricottaen og litt parmesan.
  4. Forvarm ovnen til 180°C.
  5. Hell noe av bolognaisesausen i en ildfast form, og dekk med ett enkelt lag med pastaplater. Avslutt med et lag béchamelsaus.
  6. Gjenta lagene – pasta, kjøttsaus, béchamelsaus, ost, til du har brukt all kjøttsausen. Legg det siste laget med pasta og béchamelsaus, og topp med et lag med mozzarella og parmesan.
  7. Stekes i 45 minutter til formen er gyllen og osten bobler.

Lag en lignende lasagnerett uten kjøkkenmaskin! Matprat viser deg hvordan du lager en nydelig italiensk lasagne.