Meny

5 raske oppskrifter for en sunn start på året

Klisjé eller ei, veldig mange bestemmer seg for å bli sunne på nyåret, og ved siden av trening ligger nøkkelen i maten man spiser.

I en stresset hverdag er det fristende å gå for enkle og usunne varianter, spesielt hvis man er sliten etter en lang arbeidsdag. Når det er sagt er det faktisk mulig å lage sunne og smakfulle retter uten å bruke timevis på kjøkkenet. På nettstedet matprat.no. finner man mange slike retter, og vi har plukket ut fem oppskrifter som høres ekstra gode ut. Og best av alt? Alle rettene lages på under halvtimen.

4 porsjoner:

  • 2 gulrøtter kuttet i biter
  • 6 dl fiskebuljong (utblandet)
  • 2 dl melk
  • 2 ss hvetemel
  • 200 g rød fisk
  • 200 g hvit fisk
  • 1 dl frosne grønne erter
  • 1 dl kremfløte
  • 1⁄2 ts salt
  • 1⁄2 ts pepper
  • 1 ss gressløk

Kremet fiskesuppe

  1. Kok opp buljong i en gryte og tilsett gulrøttene. La dette koke i 3-4 minutter.
  2. Bland melk og hvetemel i en beholder som lar deg riste blandingen.
  3. Tilsett så væsken til buljongen mens du visper kontinuerlig.
  4. Småkok i ytterligere 5 minutter.
  5. Senk temperaturen og tillegg fisken pluss ertene.
  6. La suppen trekke i ca. 5 minutter.
  7. Rør inn fløten og krydre med salt og pepper.
  8. Dryss over finklippet gressløk til slutt.

4 porsjoner:

  • 1 grillet kylling (850g)
  • En halv issalat
  • 1 gul eller rød paprika
  • En halv agurk
  • 1,5 dl stangselleri i biter
  • 1 bunt reddik
  • 2,5 dl kokt naturris/middagsris

Dressing:

  • 6 ss olje
  • 3 ss eddik (7 %)
  • 1 ts nykvernet pepper
  • 0,5 ts tørket timian

Kyllingsalat med ris

  1. Rens kyllingen for ben og skjær den i terninger eller strimler.
  2. Snitt opp salaten og tilsett paprika og agurk skuttet i terninger.
  3. Tilsett så selleri og reddiker skåret i skiver.
  4. Kok opp risen og bland den sammen med kyllingen og grønnsakene.
  5. Bland sammen olje, eddik, pepper og timian som dressing, og fordel den over salaten.
  6. La retten trekke i ca. En halv time før servering.

En god kokk trenger skikkelig utstyr. Se vårt utvalg av kjøkkenredskaper

4 porsjoner:

  • 600 g biffkjøtt i strimler
  • 1⁄2 ts salt
  • 1⁄4 ts pepper
  • 2 båter finhakket hvitløk
  • 600 g søtpotet i små terninger
  • 1 boks hermetiske tomater (400 g)
  • 8 dl vann
  • 2 stk hønsebuljongterning
  • 13⁄4 dl quinoa
  • 1 – 2 ts chilipulver
  • 1⁄2 ts salt
  • 1⁄4 ts pepper
  • 1 boks hermetiske sorte bønner (285 g)

Biffgryte med søtpotet og quinoa

  1. Start med å frese hvitløk og søtpoteter i en varm gryte med olje
  2. Tilsett så hermetisk tomater, vann og buljongterningene. La dette koke i fem minutter.
  3. Tilsett quinoa og fortsett kokingen til søtpoteten er mør. Dette tar ca. 15 minutter.
  4. Stek i mellomtiden biffstrimler i flere omganger mens du krydrer med salt og pepper.
  5. Skyll til slutt de hermetiske bønnene godt, og bland dem inn i gryten sammen med kjøttet. Krydre med chilipulver og ytterligere salt/pepper etter smak.

Se flere spennende oppskrifter på matprat.no.

4 porsjoner:

  • 200 g bacon i små terninger
  • 500 g spagetti
  • 4 egg
  • 2 ss finrevet parmesan
  • 2 ss hakket frisk timian
  • 1 ts grovkvernet pepper
  • 4 eggeplommer

Pasta Carbonara

  1. Kok opp pastaen etter instruksene på forpakningen.
  2. Stek baconterninger i en varm panne
  3. Visp sammen hele egg og tilsett finrevet parmesan, timian og pepper.
  4. Hell av vannet fra den kokte pastaen gjennom et dørslag, og ha spagettien oppi kasserollen igjen.
  5. Vend inn egg- og parmesanblandingen. Denne blir så lett kokt av varmen fra pastaen.
  6. La denne prosessen gå til eggeblandingen har blitt tykk, men ikke så lenge at den forvandles til eggerøre.
  7. Tilsett til slutt baconterningene og smak til med sort pepper.
  8. Serveres gjerne med revet parmesan på toppen.

4 porsjoner:

  • 600 g strimlet svinekjøtt
  • 2 ss olje til steking
  • 1 liten kinakål
  • 1 grønn paprika
  • 2 gulrøtter
  • 1 pose ferdig woksaus (120 g)
  • 200 g fullkornsris

Kick-Wok med svinekjøtt

  1. Kok opp fullkornsrisen etter instrukser på forpakningen.
  2. Kapp kinakål og paprika i tynne strimler.
  3. Skrell gulrøttene og skjær dem i tynne skiver med en ostehøvel.
  4. Varm opp olje  wok-pannen (eller en vanlig panne) og brun kjøttet i små porsjoner.
  5. Sett kjøttet til side mens du steker grønnsakene på samme måte.
  6. Bland så sammen kjøttet og grønnsaken tilbake i pannen, og rør inn sausen.
  7. Varm opp retten ved behov, og server sammen med risen
Wok med svinekjøtt Foto: matprat.no