Meny

Fem støvsugertips for enklere rengjøring

Gjør storvasken uten såpevann og mopp! En god støvsuger gjør rengjøringen både raskere og bedre.

Et rent hjem er avgjørende for at allergikere med støvallergi skal trives hjemme. Heldigvis betyr ikke det at du må vaske hjemmet hver eneste gang du ser et hint av støv. Har du dårlig tid – eller rett og slett ikke ork til å finne frem moppen – får du gjort mye med en kvalitetsstøvsuger.

Få mer ut av støvsugeren din med disse fem tipsene, samtidig som hjemmet ditt blir et hyggeligere sted å være for allergikerne.

Les også: Slik velger du riktig støvsuger

stoevsuger

Sentralstøvsugere sender støvet rett til beholderen, og slipper ikke luften ut igjen. Foto: Shutterstock.

1. Støvsug alle flater!

Det aller beste er å støvsuge først, og vaske etterpå. Velger du en sentralstøvsuger vil den også suge til seg flere mikropartikler, fordi de sender støvet rett til beholderen fremfor å blåse deler av luften ut i rommet igjen.Pleier du å tørke støv med såpevann og klut? Det er ikke nødvendigvis den beste måten, og det gjelder spesielt deg med allergikere i hjemmet. Du har kanskje sett mikrostøvet som virvler rundt i luften når du sveiper kluten over benken? Dette blir ofte værende i rommet, spesielt hvis du ikke bruker støvsuger etterpå.

Heldigvis finnes det også støvsugere som gir lignende resultater for deg som ikke har plass eller lyst til å installere sentralstøvsuger.

2. Hygienefilter gir renere luft

Lider noen i hjemmet av astma, eller allergi mot for eksempel pollen, er det viktig å holde inneluften så ren som mulig. Her kan lufttette støvsugere med hygienefilter – såkalte HEPA-filtre – gjøre mye for luftkvaliteten. Filtrene fanger opp og siler ut større partikler, som gjør at luften som blåses ut i rommet blir renere.

Du har kanskje sett et prosenttall på filtrene i butikken? Tallet forteller deg hvor høyt filtreringsnivået er – altså hvor mange partikler som slippes ut.

Jo høyere filtreringsprosent, jo flere partikler blir silt ut. Allergifiltre siler vanligvis ut 99,95 prosent av de luftbårne partiklene, mens et vanlig hygienefilter kan sile ut 85 prosent. Enkelte HEPA-filtre kan også vaskes etter bruk, og dette står markert på de aktuelle filtrene.

Finn lufttett støvsuger med HEPA-filter hos Euronics 

3. Velg munnstykker med god sugeevne

Trodde du at wattstyrken var viktigst for rengjøringskvaliteten? Da tar du feil – det viktigste er faktisk munnstykkene du bruker. For å oppnå best mulig rengjøring, bør du bruke forskjellige munnstykker til ulike typer gulv og tepper. Støv og andre partikler oppfører seg nemlig annerledes på forskjellige flater.

Har du mange tepper i huset? Da burde du investere i et motordrevet munnstykke, eller en turbovariant. Går det for det meste i parkett eller fliser, er munnstykker beregnet på hardt gulv det beste alternativet.

For enkelhetens skyld kan du gå for ent kombinasjonsmunnstykke, som tar både parkett/fliser og teppegulv.

4. Hund eller katt? Tenk praktisk!

Har du kjæledyr hjemme, er du godt kjent med den stadige flommen av hund- og kattehår i sofaer, senger og på tepper. Det er ikke alltid like lett å få med alt, men har du et motordrevet munnstykke blir jobben straks enklere.

Ettersom det gjerne dukker opp nye hår neste dag, er det også praktisk med støvsugere som er enkle å dra frem når du har dårlig tid. Oppladbare støvsugere kommer uten ledning, og har ofte en ekstra håndstøvsuger du kan ta ut for støvsuging i sofaer og i andre møbler.

Slike støvsugere er generelt svært praktiske for mindre boliger, men også for deg som har lite tid til å rengjøre hjemmet før gjestene kommer på besøk. Da kan du ta storrengjøringen senere, og heller bruke et par minutter på å fjerne det verste av støvet.

5. Støvsugere som gjør jobben for deg

Det finnes faktisk modeller som gjør rent når du er borte eller har det for travelt til å ta støvsugeren fatt. Disse går under navnet robotstøvsugere, og støvsuger alle gulvtyper uten at du må gjøre noe som helst.

Disse støvsugerne – som for eksempel Roomba 615 – er selvgående, og har innbygde sensorer som forhindrer at den faller ned trappa eller dulter borti møbler. Robotstøvsugere kommer ofte også med en tidsplanlegger, slik at du kan ta rengjøringen mens du er på jobb eller ordner deg til middagsfesten.

Er du usikker på hvilken type støvsuger du bør velge?Sjekk vår støvsugerguide for å finne riktig støvsuger for ditt hjem.