Meny

Fastelavnsboller uten – og med – gluten!

Søndag 11. februar står ferske fastelavnsboller på menyen.Vi har samlet to oppskrifter i anledning fastelavnsfeiringen, som passer både glutenallergikere og de som ikke har allergier.

Fastelavnsboller er en fantastisk dag for alle oss som liker boller og krem. Heldigvis kan også glutenallergikere nyte deilige fastelavnsboller – det skal bare noen få endringer til!

Les også: Lag en kake til morsdagen!

Glutenfri fastelavnsbolle smaker like godt. Få oppskriften hos Elon. Fastelavnsboller smaker godt, både med og uten gluten. Foto: Shutterstock.

Til bakingen:
150 g smør/margarin
5 dl melk
1 pk gjær
2 ss fiberhusk
1 dl sukker
2 ts kardemomme
100-120 g (1,5–2 dl) Jyttemel original
500 g Semper mix

Fastelavnsboller uten gluten

Norsk cøliakiforening har flere flotte oppskrifter for deg med glutenallergi. De har delt sin oppskrift på luftige og saftige fastelavnsboller, helt uten gluten.

Fremgangsmåte:

1. Smelt smøret, ha i melk og varm til fingervarm 37 grader, løs opp gjæren.

2. Visp fiberhusk ut i væsken og la det svelle 5 min.

3. Ha i sukker, kardemomme og mel.

4. Elt deigen smidig.

5. Dekk til bakebollen og la deigen heve til dobbel størrelse ca 30 min.

6. Lag boller og sett dem i god avstand på bakepapirkledd stekebrett.

7. Etterheves under plast til nesten dobbel størrelse, ca 30 min.

8. Pensle bollene med sammenvispet egg og dryss gjerne på perlesukker.

9. Stekes ved 225 grader i ca 10 min midt i ovnen. Avkjøles deretter på rist.

10. Del bollene i to og fyll med pisket krem. Sikt litt melis over til slutt.

Lag fastelavnsboller med denne nydelige oppskriften fra Matprat. Nydelige fastelavnsboller! Foto: Matprat/Espen Borgos.

Klassiske fastelavnsboller

By opp til fastelavnsfest! Denne oppskriften fra Matprat gir 12 fastelavnsboller med kremfyll, som gleder både store og små. Nam!

Braun håndmikser HM3135WH

kr 699,-

Bosch Håndmikser MFQ4030K

kr 499,-

Til bollene:
100 g smør
31⁄2 dl melk
50 g gjær
1 dl sukker
1⁄2 ts salt
1 ts malt kardemomme
1 l hvetemel
1 ts bakepulver
1 stk egg

Til kremfyllet:
3 dl kremfløte
12 ss jordbærsyltetøy
2 ss melis

Fremgangsmåte:

1. Smelt smør i en kjele, og ha i melk. La melkeblandingen bli fingervarm. Smuldre gjær i en bolle, og bland den med litt av melkeblandingen.

2. Hell i resten av væsken sammen med sukker, salt og kardemomme. Ha i hvetemel og bakepulver, og elt deigen til den blir blank og smidig. La den heve til dobbelt størrelse.

3. Ha deigen over på en melet overflate, del den i 12 like store emner og trill boller. La bollene etterheves på et lunt sted. Knekk et egg, visp sammen og pensle bollene.

4. Stekes midt i ovnen ved 200 °C i 7 – 15 minutter. Avkjøl bollene før de fylles med vispet krem.

5. Lag kremfyll. Visp kremfløte til luftig krem, enten manuelt eller med håndmikser. Den skal være litt fast, men ikke kornet.

6. Skjær toppen av bollene og legg på kremen og syltetøy. Legg på lokket og dryss over et tynt lag med melis.

Kilde: Norsk cøliakiforening / Matprat.