Meny

Gjør deg klar til verdens vaffeldag

25. mars er det Verdens Vaffeldag! Her er historien bak årets mest velsmakende dag.

Vaffelen kommer i mange varianter, elsket over hele verden. De kan være søte, sunne, hjerteformede og firkantede – men hvordan oppstod faktisk Vaffeldagen?

Les også: Rent vaffeljern med vaskevaffel!

Vaffeldagen er et vårsymbol

Jungfru Marie Bebådelsedag, Våffeldagen og Vårfrudagen. Vaffeldagen har fått mange navn i sitt opprinnelsesland, nemlig hos våre naboer i Sverige. På godt norsk kan Jungfru Marie Bebådelsedag oversettes til Marias budskapsdag, som markerer dagen Maria fikk fortalt at hun var gravid med Jesus. Men hvorfor alle de forskjellige navnene?

Svenskene kalte Maria «vår fru» i tidlige dager, som resulterte i at budskapsdagen ble døpt «Vårfrudagen». Skal vi tro historien, er det imidlertid uttale og dialektforskjeller som resulterte i at «Vårfrudagen» ble til «Våffeldagen». Den første feiringen skal ha funnet sted så tidlig som 500 år etter Kristus.

En vel så god forklaring kan være at hønene før i tiden la færre egg i vinterperioden, som varte frem til 25. mars. Etter det, var det igjen tilgang på egg – og mulighet til å lage vafler! Vaffeldagen er derfor kjent som et symbol på vår, fordi det skiller de varme og kalde årstidene fra hverandre.

Hvor stammer vaffeljernet fra?

De første vaflene ble laget i det gamle Hellas, da grekerne stekte røren mellom to varme metallplater med trehåndtak. De første «moderne» vaffeljernene, med sitt karakteristiske vaffelmønster, kom imidlertid ikke til livs før på 1300-tallet i Tyskland og Nederland.

I årene som fulgte fikk de velstående i samfunnet dekorert vaffeljernene med alt fra emblemer til våpenskjold.

Den elektriske varianten med termostat kom på markedet i 1911, og ble laget i USA.

Hjerter, sirkler og firkanter

De hjerteformede vaflene vi lager her til lands stammer fra Tyskland, og er også vanlige i resten av Skandinavia. Men selv om vi i Norge er vant til hjerteformede vafler, er det slettes ikke normal kost i utlandet.

I andre europeiske land og i USA, går det som regel i den belgiske varianten: Nemlig en stor og firkantet vaffel, med mindre firkanter inni. Flere land lager også vafler formet som store sirkler.

Uansett hvordan du lager vaffelen, er 25. mars dagen for å nyte dem. God Vaffeldag!