Meny

Gjør mer med kjøkkenmaskinen

Kjøkkenmaskinen kan brukes til så mye mer enn å elte deig og lage kakerører. Her er noen tips til bruksområder du kanskje ikke visste om.

Glasurer, pureer, drikker og supper – med riktig kjøkkenmaskin, kan du lage mye spennende. Visste du for eksempel at du kan bruke den til tilbereding av:

  • Pureer, supper og dressinger: Legg ingrediensene rett i maskinen, og den gjør jobben for deg.
  • Kalde drikker: Mandelmelk kan også lages i kjøkkenmaskinen. Det er et sunt, godt og forfriskende alternativ for de som ikke tåler eller vil unngå melkeprodukter.
  • Glasurer: Lag toppingen til kaker og luftige marengs i kjøkkenmaskinen for best resultat.
  • Lag nøttesmør: Mal nøttene i kjøkkenmaskinen, og du kan for eksempel lage peanøtt- eller mandelsmør.
  • Rive ost: Enkelt og greit til pizza og gratenger.
  • Male kjøtt: Perfekt når du skal lage kjøttkaker, pølser og farser.

Kjøkkenmaskinen er et uvurderlig verktøy når du skal lage mat. Vil du virkelig prøve deg, kan du sjekke ut hvordan du lager kjøttkaker hos MatPrat – et nytt prosjekt til fredagsmiddagen?

Sjekk ut oppskriftene under som passer spesielt godt til bruk av kjøkkenmaskin.

kanelsnurrer

BAKST: KANELKNUTER

Kanelknuter er en sikker vinner til både kaffebesøk og middagssamlinger. Denne oppskriften fraMatPrat sikrer suksess, hver eneste gang.

Ingredienser:

  • 1 kg hvetemel
  • 21⁄2 dl sukker
  • 11⁄2 ts salt
  • 1 ts malt kardemomme
  • 50 g gjær
  • 1 stk egg
  • 6 dl melk
  • 150 g smør, i terninger

Fyll:

  • 100 g smør
  • 4 ss sukker
  • 1 ss malt kanel
  • 1 stk egg til pensling

Slik gjør du:

1. Bruk romtempererte ingredienser. Ha alt i en bakebolle, men hold av 1 dl melk og smør til senere i elteprosessen.

2. Elt deigen godt for hånd eller med kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etterhvert dersom du bruker kjøkkenmaskin. Når deigen er nesten ferdig eltet tilsettes melken litt etter litt. Deigen skal nå være smidig og ha en blank overflate.

3. Tilsett smør og kjør deigen på sakte fart til smøret er blandet helt inn. La deigen hvile under plast og et klede i cirka 1 time.

4. Mens deigen hever kan du lage fyllet: Bland romtemperert smør med sukker og kanel.

5. Ha deigen på et melet bakebord. Kjevle ut deigen til 1 cm tykk rektangelformet leiv og smør på fyllet. Brett deigen i to på langs og skjær ut remser på 2 cm på langs. Tvinn hver remse og snurr dem to ganger rundt to samlede fingre. Avslutt med å trekke siste del av remsen på tvers over deigsirkelen og fest enden på undersiden.

6. Sett kanelknutene på stekeplate med bakepapir og dekk med plast og et klede. Bollene etterheves minimum 30 minutter.

7. Stek kanelknutene midt i ovnen på 200 °C i 10-15 minutter. Avkjøl på rist.

Du kan også prøve: Grovt surdeigsbrød.

mandelmelk

KALDE DRIKKER: MANDELMELK

Mandelmelk er enkelt å lage, og passer vel så godt på varme som kalde kvelder.

Ingredienser:

  • 1 stk vaniljestang
  • 8 dl melk
  • 100 g skåldete mandler
  • 2 ss honning

Slik gjør du:

1. Splitt vaniljestangen på langs, og skrap ut frøene. Ha frøene og stang i en kjele sammen med melken, og gi blandingen et oppkok. Ta kjelen av platen, og la den stå i fem minutter.

2. Ta vaniljestangen ut, og la blandingen få et nytt oppkok.

3. Hell melken i en blender/kjøkkenmaskin sammen med mandler og honning. Kjør til alt er godt blandet og mandlene finhakket.

4. Hell melken i glass og server.

gazpacho

SUPPER: GAZPACHO

Den kalde, spanske tomatsuppen er smakfull og næringsrik, og passer for absolutt alle. 

Ingredienser:

  • 1 stk agurk
  • 1 stk rød paprika
  • 1⁄2 stk fersk rød chili
  • 4 båt finhakket hvitløk
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 1 ts tomatpuré
  • 1 ts pepper
  • 1 ts salt
  • 5 dl iskaldt vann
  • 3 ss rødvinseddik
  • 2 ss olivenolje
  • 1 stk gul paprika
  • 1⁄2 potte frisk basilikum
  • 2 ss olivenolje

1. Del opp alle grønnsaker i biter og bland inn finhakket chili.

2. Fres hvitløken i olje, pass på at den ikke får farge.

3. Ha alle grønnsaker, tomat og tomatpuré i pannen med hvitløken og stek til grønnsakene blir blanke.

4. Kjør grønnsakene med stavmikser eller i foodprocessor mens du tilsetter iskaldt vann. Smak til med salt, pepper og eddik.

5. Server suppen kald i skåler eller i glass. Topp med finhakket gul paprika, basilikum og litt olivenolje.

Du kan også servere gazpacho med toast og spekeskinke hvis du ønsker et mer mettende måltid.

Prøv også: Hjemmelaget pesto.