Meny

Hvordan fungerer en stekeovn?

Det korte svaret er at stekeovnen bruker elektrisitet for å gjøre maten varm. Det er veldig praktisk, men hvordan er det egentlig mulig?

Prinsippet bak en varmeovn er ganske enkelt, og kan sammenlignes med glødetråden til en gammeldags lyspære. Strøm sendes gjennom elementet, der energien konverteres til varme. Denne varmen brukes til å forvandle kalde eller frosne matvarer om til rykende og velduftende herremiddager.

Stekeovnens sentrale komponenter

Varmeelementet til stekeovnen er som regel plassert i den bakre veggen i ovnsrommet. Noen ganger ligger det utenpå veggen, andre ganger der den innbakt i selve veggen.

Selv om så godt som alle moderne ovner lar deg stille inn en spesifikk temperatur, har varmeelementet kun to innstillinger – av og på. Temperaturen du stiller inn er dermed en gjennomsnitt, mens den reelle temperaturen inni ovnen varierer mellom to ytterpunkter.

Les også: Hvordan virker en flatskjerm?

Når temperaturen når et visst nivå, typisk en grad eller to over innstilt verdi, kuttes strømmen til elementet. Deretter skrus strømmen på igjen når temperaturen har falt tilsvarende under satt nivå. Denne dansen fortsetter så lenge ovnen er i bruk eller du justerer ønsket temperatur opp eller ned.

Lyst på ny innbyggingsovn?

Vi har utvalget

For å gjøre dette mulig er ovnen din utstyrt med en termostat og en styreenhet. Når du justerer knappene/displayet gir du i praksis styreenheten beskjed om hvilken temperatur du ønsker. Deretter tar styreenheten over hele jobben. Den lar strømmen stå på frem til termostaten varsler om rett temperatur, og deretter jobber de sammen for å holde antall grader så stabilt som mulig.

Det finnes naturligvis ovner som har mange forskjellige programmer og avanserte funksjoner utover dette, men i sin mest grunnleggende form er det slik ovnen din fungerer.

To vifter og en grill

Når det er sagt har selv de mest primitive elektriske stekeovner også et par andre viktige komponenter. Ved siden av riller til å feste stekerist og langpanner i, og en lampe så du kan se på mens middagen godgjør seg, har ovnen to vifter og et grillelement.

Les også: Hvordan fungerer en vaskemaskin?

Den ene viften er plassert inni ovnen, nesten alltid midt i den bakre veggen sammen med varmeelementet. Dette fordi viftens oppgave er å skape sirkulasjon i den varme luften. Uten viften vil temperaturen bli høyere innerst i ovnen (der varmeelementet sitter) kontra i front der man gjerne har et vindu. Dette fører igjen til ujevn steking.

Trenger du komfyr med ovn og platetopp i ett?

Kjøp på nett

Den andre viften er montert utenfor selve ovnsrommet, typisk på toppen på baksiden. Hensikten med denne viften er å kjøle ned ovnens ytre deler, for å hindre overoppheting. Du har sikkert lagt merke til at en vifte fremdeles går i ca. 10-15 minutter etter at du har slått av ovnen. Dette er kjøleviften, og hvis du plutselig en dag ikke hører den lenger, må ovnen din til service. Uten kjøleviften blir nemlig ovnen din brannfarlig i bruk.

De fleste stekeovner har grill

Den siste komponenten så å si alle stekeovner har er et grillelement. Grillelementet fungerer på samme måte som varmeelementet, og er typisk plassert øverst i taket til ovnsrommet. Hensikten er å skape ekstra varme ovenfra slik at det blir enklere å få sprøstekt svinesvor på julaften. Blant annet…