Meny

Lag brød i langpanne

Du pleier kanskje å bruke langpannen til å lage kaker? Prøv deg på langpannebrød for en sunn avveksling.

Fersk brødbakst er alltid en vinner, enten det er snakk om fint eller grovt brød. Gi frokosten, matpakken og kveldsmaten et lite løft med disse tre oppskriftene, som enkelt lages i langpanne.

Langpannebrød smaker like godt som vanlig brød. Nydelig langpannebrød som holder seg godt om du fryser det. Foto: Brød og Korn.

Langpannebrød

Et stort brød som er enkelt å lage til mange. Dette brødet passer godt som tilbehør til middag, eller når familien skal på piknik.

Ingredienser:
13 dl hvetemel
8 dl sammalt hvete, fin eller fullkornshvete
2 ts salt
½ pk gjær (25 gram)
7 dl kaldt vann
3 dl yoghurt naturell
50 g smør
Olje til pensling
Solsikkefrø til pynt

Tid: Over 60 min
Vanskelighetsgrad: Middels
Porsjoner: 1

Slik gjør du:
1. Ha alle ingrediensene bortsett fra smøret i en bakebolle. Arbeid deigen kraftig i maskin, minst 5 minutter.

2. Tilsett romtemperert smør i terninger, og elt til du har en fin og jevn deig.

3. Klapp deigen utover og bre litt olje oppå hele leiven.

4. Dryss en del solsikkefrø utover i bunnen av en langpanne og vend den oljete deigsiden ned. Klapp deigen utover så langpannen dekkes. Gni deretter oversiden med vann til den er litt klebrig. Dryss på solsikkefrø og klapp dem fast.

5. Legg et håndkle over deigen og la den heve til dobbel størrelse.

6. Stek brødet på nederste rille ved 180° C i ca. 40 minutter. Avkjøl på rist.

Fantastisk foccaccia

Et deilig brød som smaker kjempegodt alene, men som også er ypperlig som tilbehør til andre retter.

Ingredienser:
50 g gjær
5 dl vann
1 ss sukker
2 ts salt
½ dl olivenolje
12 dl hvetemel
1 ½ ts salt (gjerne flaksalt)

Tid: Over 60 min
Vanskelighetsgrad: Middels
Porsjoner: 1

Slik gjør du:
1. Varm vannet til det er fingervarmt, ca 37°C. Løs opp gjæren i vann. Tilsett sukker, salt, olje og mel. Elt deigen godt sammen. Den skal være løs.

2. Sett deigen til heving på et lunt sted til dobbel størrelse.

3. Smør en langpanne med olje eller bruk bakepapir. Hell deigen utover og trykk den jevnt utover. La deigen heve i ca. 30-40 minutter.

4. Hell litt olivenolje over og strø på flaksalt.

5. Stekes i ovnen på midterste rille ved 200ºC i ca. 25 minutter. Avkjøl på rist.

6. Del i biter. Server gjerne en deilig salat til brødet.

Lag langpannebrød i ovnen, fra Elon. Enkel måte å lage flere brød på. Foto: Studio Dreyer Hensley/Brød og Korn.

Lag fire brød samtidig!

Bak fire brød på én gang. Frys dem ned, så har du alltid tilgang på ferskt brød.

Ingredienser: 
1 ¾ l vann eller melk
50 g fersk gjær (1 pakke)
4 ts salt
500 g sammalt rug, grov
1 kg sammalt hvete, grov
1 kg hvetemel
120 g solsikkekjerner (2 dl)
70 g linfrø (1 dl)
1 ss smeltet smør til pensling mellom brødene

Tid: Over 60 min
Vanskelighetsgrad: Vanskelig
Porsjoner: 4

Slik gjør du:
1. Varm vannet eller melken til den er fingervarm, 37 °C. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut med væsken. Ha i salt og mel og eventuelt solsikkekjerner og linfrø.

2. Elt deigen smidig og fin. Smør gjerne litt olje på overflaten av deigen. Dekk bakebollen med plast, og la deigen heve til dobbel størrelse, 30–40 minutter.

3. Ta deigen ut på melet bakebord. Kna i mer mel hvis deigen er klissete. Del deigen i fire og form emnene til brød. Legg dem i en godt smurt langpanne. Smør med smeltet margarin mellom hvert brød. Dekk med plast, og la brødene etterheve i 20–30 minutter.

4. Pensle brødene lett med lunkent vann og prikk brødene lett med gaffel.

5. Sett langpannen på nederste rille i ovnen og stek brødene ved 210 °C i ca. 1 time. Skru ned termostaten til 200 °C det siste kvarteret. Hvelv brødene på rist og prøv om brødene er ferdigstekt ved å trykke lett mot de sammenskjøvne sidene. Går merket ut, er brødene ferdige. Virker brødene litt lite stekt, kan de legges på en plate og stekes videre i 15 minutter. Avkjøl på rist.