Meny

Mat til tur og piknik

Fint vær ute? Utnytt deg av de varme sommerdagene, og nyt finværet med deilig turmat.

Når solen smiler, er det ingen grunn til å holde seg inne. Her er våre beste oppskriftstips til skogstur og piknik i parken.

Muslibar

Ingredienser:

200 g mandler
100 g usaltede cashewnøtter
100 g mørk sjokolade, 52 % kakao
150 g gresskarkjerner
175 g havregryn
25 g kokosmasse
100 g honning
100 g peanøttsmør
1 stk egg
1 dl vann

Hjemmelagede müslibarer

Skal du på tur i marka eller på fjellet trenger du næringsrik mat som gir godt med energi. Disse müslibarene fra Matprat gir ekstra energipåfyll når du trenger det, og holder seg godt i sekken.

Fremgangsmåte:

1. Forvarm stekeovnen til 175°C.

2. Grovhakk mandler, cashewnøtter og sjokolade. Bland de grovhakkede nøttene og sjokoladen med gresskarkjerner, havregryn og kokos.

3. Legg blandingen på et bakepapirkledd stekebrett. Stek i ovnen i 15 min på 175°C.

Varm forsiktig opp honning og peanøttsmør i en kasserolle. La det få et lett oppkok og rør underveis.

4. Tilsett vann, avkjøl til romtemperatur og pisk inn egget.

5. Hell marinaden over nøtteblandingen og bland godt til alt kleber godt sammen.

6. Kle en ildfast form (ca. 30×20 cm) med bakepapir og ha i blandingen. Skyll hendene i kaldt vann og trykk blandingen godt ned. Glatt ut overflaten slik at tykkelsen blir jevn.

7. Sett formen inn nederst i stekeovnen og stek i ca. 20 minutter. Avkjøl «kaken» i formen. Løft den ut når den er helt avkjølt og skjær kaken i passende biter.

clubsandwich

Ingredienser:

200 g kalkunbiff , evt. kylling-/ kalkunpålegg
1 ss olje
1⁄2 ts salt
1⁄2 ts pepper
6 skive brød
2 ss lettmajones
ca. 2 ss dijonsennep
ca. 1⁄2 pk crispisalat
2 stk tomat , i skiver
6 stk sylteagurk, hel , delt i to
1⁄2 stk rødløk , i tynne skiver

Fristende club sandwich

Saftig, smaksrik og lett å lage: Club sandwich er og blir en lunsjklassiker, og holder seg godt i en piknikkurv når turen går til parken. Denne oppskriften fra Matprat gir deg garantert vann i munnen!

Fremgangsmåte:

1. Stek kalkunbiff i skiver i olje i en panne eller på grill, 2-3 minutter på hver side. Krydre med salt og pepper.

2. Rist brødskiver lett i en en panne eller på grill. Smør skivene med majones og sennep.

3. Legg kalkun, salat, tomat, rødløk, sylteagurk og brød lagvis.

4. Tre to spyd gjennom skivene og del sandwichen på midten.

Husk – har du dårlig tid, kan du også erstatte kalkunbiffen med kyllingfilet, eller pålegg av kalkun/kylling.

Grillsuksess uansett hvor du er

Enten du er i parken, på terrassen eller på skogstur, er det deilig med grillmat. Skal vi tro Norges Grillmester-dommer Espen Schøning Lie er tålmodighet alfa og omega når grillmaten skal lages.

– Du må vente til grillen er ordentlig varm! Bruker du engangsgrill, er den som regel ordentlig varm først når folket er ferdige med grillingen. Resultatet er at kjøttet eller fisken blir liggende og småkoke, i smaken av tennvæske. Vent til grillen er varm, uansett hvilken grilltype du har – risten skal være like varm som en brennhet stekepanne, sier han.

Lyst på flere grilltips? Sjekk vår grillguide her, og imponer med noen nydelige oppskrifter i sommer.