Meny

Ren grill på 15 minutter!

Ikke gå løs på en iskald grill for å forsøke å skrape vekk møkka. Bruk varmen og riktige redskaper og midler.

Slik holder du grillen din ren og klar til bruk. Du trenger ikke bruke mer enn et kvarter på renholdet.

Møkkete grill? Du er tilgitt. Det er ikke en morsom oppgave å rengjøre grillen. Heldigvis er faktisk ikke jobben stor som du frykter, så lenge utsyr og fremgangsmåte er riktig. Vi har samlet våre vasketips for både gass- og kullgriller.

Les også: Slik velger du riktig grill

Slik vasker du gassgrillen

Fastbrente matrester og gammelt fett er vanskelig å fjerne. Gjør det enkelt: Legg ned lokket på grillen, og sett den på makstemperatur i 5-10 minutter. Da er det lettere å skrubbe vekk flekker og fett etterpå, gjerne med en stålbørste.

Resten av innsiden kan du så vaske med varmt vann, mens utsiden kan poleres med voks. Butikksjefen hos Euronics Lambertseter presiserer også at det er viktig å ta en sikkerhetssjekk.

– Hvis grillen har stått ubrukt over vinteren, bør du i alle fall sjekke gasslangen og regulatoren før du tar frem grillen for sesongen, sier han.

Og slik vasker du kullgrillen

Har du kullgrill hjemme, må du tømme grillen for aske og kull. Når det er gjort, kan du finne frem stålbørste og skrubbesvamper og vaske grillen med varmt såpevann. Ingen avansert prosess med andre ord, og har du kjøpt en skikkelig skrape og en flaske gillrens vil du merke at fastbrent fett og annet smuss løsner nokså lett.

Les også: Grillsuksess med kulegrill

Hold ristene rene

Med små grep kan du dessuten gjøre vaskejobben enklere til neste grillsesong. Etter grillingen bør du la risten kjøle seg ned, før du vasker den i varmt såpevann. Da er matrestene enklere å skrubbe av, og risten blir mindre slitt.

Dryppfatet bør også tømmes jevnlig, i tilfelle det skulle begynne å brenne.

Outdoorchef Pizzaspade Pizzaspade

kr 499,-

Landmann Starter Turbostarter

kr 699,-

Grillrester setter smak

Har du en grill med varmebærer i bunn? Når fettet fra grillretten drypper ned her blir det forbrent, og setter ekstra smak på maten. Griller du kyllingfileter uten å vaske den nedre risten etterpå, vil altså fettet bli sendt tilbake på nytt når du tilbereder laks.

Består grillmiddagen stort sett av det samme, er ikke dette et problem – men ulike kjøttyper og marinader har forskjellig smak, som gjerne ikke bør blandes.

Èn grundig vask i året

Grillen må selvsagt ikke være skinnende ren til enhver tid. Ofte er det nok å gå over de øverste ristene, for å unngå fastbrente matrester. De fleste vil klare seg greit med kun én grundig vask hvert år.

– Det eneste jeg gjør er å skrubbe grillristen etterpå, mens den fortsatt er varm. Når risten er nedkjølt, vasker jeg den med Zalo, sier Lambertseter-butikksjefen.

Det er altså lite som skal til for å holde grillen ren. Husk – med godt vedlikehold vil også grillen holde seg lenger.

God grillsesong!

grill Og når grillen er klar er det bare å kjøre på!