Meny

Skal du ha kalkun på nyttårsaften?

Lag en nydelig kalkun til nyttårsaften i år.

Mange steder i verden er kalkun den selvskrevne julemiddagen. Noen spiser det på julaften her i Norge også, men enda flere velger kalkun til nyttårsaften.

Den perfekte nyttårskalkunen

Kalkun er lur mat å servere når du skal ha mange gjester, siden den i stor grad kan gjøres ferdig på forhånd. Den kan også serveres like gjerne kald som varm.

Varm kalkun serveres med kokte grønnsaker, saus og kokte poteter. Kald kalkun kan enten serveres med varmt tilbehør eller være en del av et koldtbord.

«Hovedregelen sier at du bør beregne 500g kalkun per person.»

Hvor stor kalkun trenger jeg?

Hovedregelen sier at du bør beregne 500g kalkun per person. Er dere veldig mange kan du vurdere to kalkuner, eller supplere med kalkunfilet eller marinerte kalkunbryst. For å gjøre serveringen enkel kan kjøttet på det ekstra kalkunbrystet skjæres opp i skiver og anrettes rundt den hele kalkunen

Les også: Husk sikkerheten på nyttårsaften

Hvilke forberedelser må jeg gjøre?

Når kalkunen er tint må innmatsposen, som ligger inne i hulrommet, tas ut og kokes til kraft. Av kraften kan du lage saus, enten fra bunnen av eller fra pose. Velger du pose erstatter du vann med kraft i oppskriften. Sausen kan du gjerne lage ferdig dagen før selskapet.

 

Stadig flere velger integrerte hvitevarer på kjøkkenet

 

Hvor lenge skal kalkunen stekes?

Kalkun stekes i langpanne på 180 °C, og du må regne ca. en halv times steketid pr kilo. Er kalkunen fylt kan du legge på ca. en halvtime ekstra steketid.

Ha gjerne ca 3 dl vann i langpannen før du setter den i ovnen, da slipper du at stekesjyen brenner seg fast. Pensle kalkunen godt med smeltet smør tilsatt salt og pepper. Stikk steketermometeret inn i den tykkeste delen av kalkunbrystet, og ta ut kalkunen når det viser 68 °C.

Pensle gjerne kalkunen noen ganger med smeltet smør mens den stekes, da får skinnet en flott gyllen farge.

Hvordan skal jeg servere kalkunen?

Kalkun trenger ikke serveres glohet. Ikke skjær i kalkunen før den har hvilt i minst 20 minutter. Hvis du vil servere den varm kan du gjerne pakke den inn i aluminiumsfolie så snart den kommer ut av ovnen.

Kilde: matprat.no