Meny

Slik utnytter du restene fra julemiddagen

Ribberester kan også være fantastisk godt etter julemiddagen. Foto: Matprat / Mari Svenningsen.

Drukner du i ribbe eller pinnekjøtt fra julekvelden. Med disse oppskriftene kan du utnytte restene på en god måte.

Pinnekjøtt med rotmos

Pinnekjøtt har lenge vært den mest vanligste julematen på Vestlandet, og er på rask fremmarsj også i resten av landet. Det er de gamle konserveringsmetodene, salting og tørking, som gir pinnekjøttet den spesielle smaken som flere og flere setter pris på. Godt til jul, og ikke mindre godt på nyttårsaften!

Dette trenger du:

5 porsjoner

  • 2 kg pinnekjøtt, litt mer hvis du har pinnekjøttelskere til bords!

Rotmos:

  • 11⁄4 kg kålrot
  • 2 stk gulrot
  • 1 stk potet
  • 1 dl kremfløte
  • 3 ss smør
  • 2 ts salt
  • 1⁄2 ts pepper 

1 stk vossakorv , ring à 500 g.

Slik gjør du:

1. Legg pinnekjøttet i rikelig med vann i ca. 30 timer, la det stå i romtemperatur. Utvanningen reduserer saltinnholdet i kjøttet, og gir det tilbake den naturlige væskebalansen. Bruker du lunkent vann går det lit raskere. Hvis du kjøper ferdig utvannet pinnekjøtt må du regne mer kjøtt, ca 600 gram pr. porsjon.

2. Legg en metallrist eller bjørkepinner uten bark i bunnen av en vid kjele.  Fyll på vann så det står i høyde med risten. Legg pinnekjøttet over og sett på lokk. Damp pinnekjøttet på svak varme i ca. 3 timer. Pass på så det ikke koker tørt, fyll eventuelt på med mer vann. Biter av Vossakorv kan dampes sammen med pinnekjøttet de siste 15 minuttene. Pinnekjøttet kan om ønskelig brunes lett i stekeovnen. Da legger du det på rist over en langpanne. Sett det høyt i ovnen på sterk varme eller under grillen i ca. 5 minutter. Følg godt med.

3. Skrell kålrot, gulrot og potet. Del dem i grove biter og kok dem møre i lettsaltet vann. Hell av kokevannet og mos grønnsakene.

4. Ha smør og fløte i mosen. Smak til med salt og pepper, og eventuelt litt revet muskat. Da er alt klart til servering! Server gjerne med kokte mandelpoteter og kokesjyen fra pinnekjøttet.

Lag deilig pinnekjøtt med denne oppskriften fra Elon. Pinnekjøtt er godt året rundt, men ekstra staselig er det i julen. Foto: Matprat / Studio Dreyer-Hensley.

Til 8 porsjoner trenger du

  • 800 g ferdig stekt ribbe
  • 8 stk grillspyd i tre 

Glaze

  • 2 stk sitrongress
  • 11⁄2 dl søt soyasaus (kecap manis)
  • 1 ss riseddik
  • 2 ss brunt sukker
  • 2 stk finhakket grønn chili
  • 3 fedd finhakket hvitløk
  • 1 ss maisolje eller annen stekevennlig olje
  • 2 cm revet frisk ingefær
  • skall av 1⁄2 stk lime
  • 1⁄2 stk hel kanel
  • 1 stk hel stjerneanis
  • 2 ss finhakket frisk koriander

Ribbe igjen etter julaften?

Så fint! Da har du nemlig utgangspunktet for å lage noe skikkelig lekkert som du kan servere når som helst i romjulen.

Soyaglasert ribbe på spyd

Med en sursøt glaze av honning, soya, hvitløk, chili og lime får ribben en asiatisk smaksvri.

Slik gjør du:

  1. Forvarm stekeovn til 180 °C.
  2. Legg trespyd i vann i ca. 30 minutter, eller kok dem i tre minutter, for å unngå at de brenner seg i stekeovnen.
  3. Fjern bein og svor på ribben og skjær opp i små porsjonsbiter. Ha 3 biter ribbe på hvert spyd og legg i en ildfast form.
  4. Lag glaze. Del sitrongress i to, og deretter i to på langs. Bland sammen søt soyasaus, riseddik og brunt sukker. Fres chili, hvitløk og sitrongress raskt i en varm stekepanne med olje. Hell blandingen av soya og sukker i pannen, tilsett revet ingefær og limeskall, kanelstang og stjerneanis. Rør alt sammen og la det småkoke til sukkeret har løst seg opp.
  5. Hell glazen over spydene i den ildfaste formen. Vend spydene i glazen slik at de blir godt dekket.
  6. Stek spydene i ovnen i ca. 20 minutter.
  7. Legg spydene over på et serveringsfat og dryss over finhakket koriander.

Til 4 porsjoner trenger du

  • 320 g stekt ribbe
  • 2 ss smør
  • 8 skiver landbrød
  • 4 ss julegløgg
  • 1 pk salatmix (á 65 g)
  • 80 g blåmuggost i skiver
  • 2 stk frisk fiken i tynne skiver
  • 50 g grovhakkede brente mandler

Ribbesandwich med fiken og brente mandler

Nå er det jul igjen! Gløgglasert ribbe, fiken, blåmuggost og brente mandler mellom to skiver ristet brød gir mye jul i munnen. Dette er sandwichen som gir gladstemning

Slik gjør du:

  1. Fres skiver av landbrød i en varm stekepanne med smør til de er gylne og sprø. Legg dem på et ark kjøkkenpapir.
  2. Skjær ribbe i tynne skiver. Fres ribbeskiver raskt i en varm stekepanne med smør til de er gjennomvarme, 2-3 minutter. Hell over gløgg og vend skivene i væsken. Se til at det ikke svir seg.
  3. Legg salat på halvparten av skivene med landbrød. Legg ribbe, skiver av blåmuggost og fiken lagvis på skivene.
  4. Dryss over brente mandler, legg på den andre halvparten av brødskivene som lokk.
Lag en ribbesandwich til jul. foto: matprat.no