Meny

Slik velger du riktig grill

Butikksjefen hos Euronics Lambertseter har huskelisten klar for deg som er på leting etter en ny grill til våren.

Hus eller leilighet, gass- eller kullgrill. Det er mye å ta hensyn til når du skal kjøpe ny grill, men med noen ekspertråd er letingen raskt unnagjort.

– Det er viktig å tenke på hvor stor grill du trenger, og ikke minst hvilken type grill du kan bruke der du bor. I leiligheter er det for eksempel flere forbud som gjelder, forteller butikksjefen hos Euronics Lambertseter.

Les også: Sesongens beste grilltips

Ikke alle kan ha kullgrill

Står valget mellom kull- eller gassgrill? Er du leilighetsboer, kan du i alle fall glemme kullgrillen. Det er vanligvis ikke tillatt i leiligheter med balkong, da kull avgir høy varme og kan ulme lenge. Ikke bare er det brannfarlig, men det avgir også større mengder røyk til naboer i andre leiligheter.

– Elektrisk grill det beste alternativet for deg som bor i balkongleilighet. Noen borettslag tillater gassgrill, men også her har flere lagt inn forbud, sier butikksjefen.

Opplysninger rundt hva som er tillatt av griller står oppført i borettslagets husordensreglement. Hvis dere har egne fellesområder for grilling, kan det imidlertid være lov med portable kullgriller.

Les også: Slik gjør du ren grillen

Eget hus = flere muligheter

Er du huseier, står du friere. Griller du mye og har ofte besøk, bør du imidlertid vurdere en større grill så dere slipper å spise i puljer. Hvorvidt det blir en gass-, kull- eller elektrisk grill velger du selv, men også her har du noen greie huskeregler:

  • Gassgrill: Lett å holde ren, enkel å bruke og blir raskt startklar
  • Kullgrill: Gir høyere effekt og varer lenge, men bruker lenger tid på å varmes opp.
  • Elektrisk grill: Ingen tennvæske, passer i mindre boliger, lett å holde ren, ofte portabel.

Butikksjefen har imidlertid en soleklar favoritt:

– Personlig foretrekker jeg kullgrill! Det gir mye bedre resultat av kull enn gass og elektrisk, og funker veldig bra til å lage pizza også.

grilling

Hvordan varme opp kullgrillen?

Enten du har kulegrill til parkbruk eller en finere variant på terrassen, er det like enkelt å få opp varmen. Vår butikksjef anbefaler et tennrør.

– Legg kull på toppen, og opptenningsbriketter under før du tenner på. La grillen stå til det slutter å brenne.

Kullgrillen pleier også å ha god holdbarhet.

– Hovedregel er at jo bedre produsenten er, jo lenger vil den vare. Men det er også viktig å vedlikeholde grillen, så den holder seg så lenge som mulig.

Les også: Suksess med kullgrill

For deg som griller i parken

Når sommerværet kommer er det ingenting som slår grilling i parken. Da er det fort gjort å ty til engangsgriller – som er verken det mest økonomiske eller miljøvennlige valget. Gå heller for en kulegrill. Disse holder seg lenge og er enkle å frakte med seg, og gir bedre kvalitet på grillmaten enn en engangsgrill.

– Du må være litt tålmodig for å få fyr på grillen, og ofte mer påpasselig når du griller maten. Det gjelder imidlertid for alle typer kullgriller, forteller butikksjefen.

Selv om du griller i parken, trenger ikke det å gå utover kvaliteten – snarere tvert imot.

– Det er viktig å ikke bare grille direkte, men også indirekte – et grilltermometer gjør at du raskt kan se når maten er ferdig.