Meny

Slik velger du riktig støvsuger

Det er ikke lenger bare støvsugere med slange som gjelder: Robotstøvsugere og håndholdte varianter blir stadig mer populære. Men hva passer best for deg?

Få ting føles bedre enn å komme hjem til et rent og støvfritt hjem. Etter en lang arbeidsdag er det lite populært å ta en skikkelig rengjøring – og heldigvis finnes det mange modeller som gjør støvsugingen enklere og mer effektiv.

Produktsjef Terje Gudmundsen hos Euronics Norge deler sine beste tips for deg som skal kjøpe ny støvsuger.

Se hele utvalget av støvsugere i nettbutikken.

Sjekk klassifiseringen

Gudmundsen forteller at støvsugere i dag kommer med fire klassifiseringer for bruk, ikke bare for energi. Kategoriene lyder som følger:

  • Energi: A til D hvor A er best.
  • Støvopptak matte: A til D hvor A er best.
  • Støvopptak gulv: A til D hvor A er best.
  • Støvutslipp: A til D hvor A er best.

Altså: Er støvutslipp viktigere enn energiforbruket på støvsugeren, velger du støvsuger med gradering deretter.

– Skal du ha en støvsuger som er A på alle punkter, må du ofte høyere opp i pris. Per i dag er det få støvsugere som oppfyller alle disse kravene til A-gradering, og de som gjør det har en høyere prislapp, forteller Gudmundsen.

Hvilke støvsugertyper finnes?

Da burde alt være klart til å velge støvsugertype. Du kan velge mellom disse modellene:

  • Støvsuger med beholder: Klassikeren! Filtre i flere størrelser, med slange og ledning. Har du større bolig, kan dette være beste alternativ.
  • Oppladbar støvsuger: Støvsuger med liten beholder på skaftet, som er godt egnet for mindre boliger. Kombivariantene har også en liten håndstøvsuger.
  • Oppladbar håndstøvsuger: En liten variant som kommer til på steder der støvsugeren ikke rekker frem, praktisk for kjapp rengjøring.
  • Sentralstøvsuger: Støvoppsamleren er fastmontert, med rørsystem fra en eller flere kontakter som frakter støvet til beholderen.
  • Robotstøvsuger: Selvgående støvsuger som gjør støvsugingen for deg. Rengjør alle gulvtyper.
  • Dampvasker: For deg som vil både feie vekk smuss og effektivt fjerne bakterier.

Allergikere bør velge HEPA-filter

Videre kan det være lurt å vurdere et HEPA-filter i støvsugeren hvis du har allergikere hjemme. Kort forklart er det snakk om støvsugere med høyeffektive luftfiltre, som fjerner bakterier og partikler som slippes ut fra luften som blåser ut fra støvsugeren. Det anbefales at også støvsugeren er lufttett, for minst mulig utslipp. En bonus er at også luftkvaliteten blir bedre hjemme.

Husk også at HEPA-filtrene har flere filtreringsnivåer, som forteller deg hvor mange partikler som siles ut. Jo høyere tallet er, jo bedre filtrering får du.

– Er det folk i huset som har allergi, bør de også vurdere en støvsuger med A i støvutslipp. Har de i tillegg lite tepper, er høy gradering for støvopptak på gulv viktig, forteller Gudmundsen.

Watt og sugeevne

Først og fremst: Wattstyrken angir strømmengden, ikke støvsugeevenen. Det er altså ingen grunn til å velge støvsuger etter wattstyrken.

Ifølge Gudmundsen trekker dagens støvsugere maks 1600 watt fra lysnettet, som takket være et nytt EU-direktiv vil begrenses til 800 watt fra neste år.

I stedet er det sugeevnen på støvsugeren som er viktig. Hos Electrolux forklarer de at sugeevne er lufttrykket (vakuum) x luftstrømmen (liter per sekund) målt i watt.

Høy sugeevne er bra for rengjøringen, men bør også kombineres med et godt munnstykke for best resultat.

Hva er mest populært?

Det er ingen tvil. Støvsugere som nærmest gjør jobben for deg, har blitt den nye favoritten. Robotstøvsugere er selvgående og effektive, slik at du får nystøvsugde gulv uten å løfte en finger. Mest kjent er variantene fra iRoomba. De støvsuger alle gulvtyper, og sikrer mindre vedlikehold i hjemmet.

Roomba 880 er den mest avanserte i serien hittil. Støvsugeren fjerner opptil 50 prosent mer støv og hår fra alle gulvtyper, og kommer med en fallsensor som forhindrer at den faller ned trapper. Du kan også bruke tidsplanleggeren til å rengjøre rommene mens du er borte, så du kommer hjem til et støvfritt hus etter arbeidsdagen.

Et annet alternativ er Scout RX1 fra Miele, som stakk av med seieren i testen av robotstøvsugere i TV2 hjelper deg. RX1 har syv optiske sensorer som registrerer møbler og andre hindringer, og har et system som feier, børster og suger opp skitt på samme tid. Støsvsugeren kan jobbe i inntil 120 minutter per batterilading, og har en turbo-modus for ekstra effektiv rengjøring.

Ekspertens støvsugertips

Gudmundsen har bred erfaring når det kommer til støvsugere, og har gjort seg opp noen siste anbefalinger for deg som er på leting etter ny maskin.

– Oppladbare støvsugere kan ennå ikke fullt ut erstatte vanlige støvsugere, men kan være et fint supplement. Husk også at det finnes støvsugere med lengre ledning for deg som har større flater, og vil slippe å bytte stikkontakt. Arbeidsradius varierer fra 8-12 meter, forteller han.

Innen oppladbare, håndholdte støvsugere bør du velge modeller med høy voltstyrke, med Nikkel KAD-batterier for best sugeeffekt til maskinen er strømtom. Hans favoritt er Eegorapido Z3101 fra Electrolux.

– Ergorapido Z3101 har hittil den beste løsningen, som kombinerer smulestøvsuger med håndholdt støvsuger. Praktisk og lettvint, forteller Gudmundsen.