Meny

Sommerens beste grilltips

Det er ikke mye som skal til for å lage perfekt grillmat. Norges Grillmester-dommer Espen Schøning Lie har delt sine beste tips med oss.

– Tålmodighet er kjempeviktig når du skal grille. Har du dårlig tid, blir ikke nødvendigvis resultatet så bra, forteller Espen Schøning Lie.

Schøning Lie har vært kokk og ferskvareansvarlig hos Meny i flere år. I de siste to sesongene av Norges Grillmester har han også deltatt som dommer, der 10 par konkurrer i grilling hver uke. Vi slo av en prat med ham for å få de beste tipsene for grillsesongen.

Les også: Slik velger du riktig grill

– Vent til grillen er ordentlig varm

Den erfarne kokken mener det viktigste du gjør under grillingen er å ta deg god tid, slik at grillen rekker å bli skikkelig varm.

– Du må vente til grillen er ordentlig varm! Bruker du engangsgrill, er den som regel ordentlig varm først når folket er ferdige med grillingen. Resultatet er at kjøttet eller fisken blir liggende og småkoke, i smaken av tennvæske. Vent til grillen er varm, uansett hvilken grilltype du har – risten skal være like varm som en brennhet stekepanne.

Indirekte og direkte varme

Uansett hvilken grill du har, lønner det seg å bruke direkte og indirekte varme på grillen. Det får du ved å varme opp halve grillen, slik at kun en sone har direkte varme under risten.

– Da kan du brune biffen på risten som gir direkte varme, og flytte kjøttet til delen av risten som gir indirekte varme. Det passer godt for større kjøttstykker, og gir et saftig og godt resultat.

Schøning Lie råder deg også til å gå til anskaffelse av et steketermometer.

– Det er ikke flaut å bruke steketermometer! Har du styr på kjernetemperaturen, er du sikret saftig og smakfullt resultat! Steketid varierer etter varmen på grillen og tykkelsen på kjøttet, så her må du prøve deg frem, forteller han.

grill_chili

Lek deg med tilbehøret

Dressing, pommes frites og potetsalat er gamle travere på grillfesten. Disse kan du med fordel bytte ut: Det finnes flere varianter som er minst like gode, med færre kalorier.

– Prøv heller noe syrlig, som for eksempel en salsa eller en frisk chimichurri. Biffen er utrolig god med syrlig tilbehør. Kalorifattig og friskt, og du slipper å bli så tung i magen. Du kan også prøve smakfull chilimajones fremfor dressing, sier han.

Se oppskriften på Schøning Lies egen chimichurri nederst i saken!

Når det kommer til marinade, er det andre bruksregler som gjelder. Kjøper du ferdig marinert kjøtt, tipser Schøning Lie deg om å fjerne så mye som mulig av marinaden før du legger kjøttet på grillen. Marinadene inneholder gjerne mye sukker, og det svir seg på grillristen.

– Tilsett marinaden til slutt i stedet. Det samme gjelder naturellkjøtt: Det er bedre å glaze kjøttet etter en stund, så du får en lett karamellisering. Flere marinader er dessuten oljebaserte, og flammer opp hvis du ikke tar av det overflødige. Det gir ingen god smak, og derfor bør du heller pensle kjøttstykkene mot slutten i stedet.

Les også: Slik gjør du ren grillen

– Det er lov å være gjest på egen fest

Schøning Lie tror mange blir veldig stresset når de inviterer til grillkveld. For å gjøre kvelden hakket roligere, bør du heller sørge for at tilbehøret er på plass dagen før.

– Først og fremst er det lurt å stille forberedt til grillfesten. Ikke stress i siste liten, siden nesten alt av tilbehør kan tilberedes i god tid. Da kan du heller ta siste finish på grillkvelden. Husk – det er lov å være gjest på egen fest!

Norges Grillmester-dommeren er på sin side storfornøyd med grillrettene han har fått servert denne sesongen, og har plukket ut to favoritter.

– Vi får servert nydeilg grillmat hver uke, men søskenparet Sylvia og Louise er ekstremt flinke når de serverer skikkelige mexicanske smaker – det er utrolig deilig! Vi har også med to bikere, Ørjan og Jostein. De laget en nydelig rett med store kongereker. De var perfekt krydret, og ble grillet med skallet på, og det var kjempegodt. Jeg lærer noe nytt hver gang, forteller den grillglade kokken.

chimichurry

Ingredienser

  • 3 ss sherryeddik
  • Saften av ½ lime
  • 4 fedd hvitløk
  • 1,5 stk rød chili, finkuttet
  • ½ dl olivenolje
  • 4 ss finstrimlet bladpersille

Oppskrift på chimichurri

Finhakk hvitløk, ha det i en skål, tilsett eddik, lime, chili, olje, salt og pepper og bland godt. Tilsett persillen. La sausen stå og modnes i cirka 30 minutter før bruk.