Meny

Ti fakta du neppe visste om kaffe

Den norske nasjonaldrikken startet sin reise flere hundre år før den nådde landegrensene våre…

Svart? Med melk? Med en sukkerbit? Med et fancy navn og en skvett whisky oppi? Det drikkes drikker utrolig mye kaffe i Norge, i alle mulige varianter, men hvor mye vet du egentlig om det sorte gullet?

Kaffekopp

Blant mange kaffehus/restauranter går det nærmest sport i å servere kaffe med mest mulig imponerende mønster.

Ti fun facts til neste kaffeslabberas

1. Ikke alle nordmenn drikker kaffe, men de av oss som liker drikken konsumerer i gjennomsnitt fem kopper om dagen. Vi i Norge gjør altså vår del for å opprettholde det globale nivået på ca. 1,6 milliarder kopper hver eneste dag. Dette hinsidige forbruket gjør koffein til verdens desidert mest brukte stimulerende middel.

2. Vi snakker gjerne om kaffebønner, men begrepet frø er teknisk sett mer dekkende. Kaffe lages nemlig av frukter som vokser på visse trearter, men det er bare kjernen som brukes. At vi omtaler disse kjernene som bønner, fremfor frø eller steiner, kommer trolig av at de blir tørket, brent og malt. Dermed blir utseende mer likt bønner.

3. Det finnes frittvoksende kaffetrær av typen Coffea Arabica i Afrika, men mesteparten av verdens kaffeproduksjon foregår likevel i Brasil og Columbia.

4. Hovedaktøren blant disse to er Brasil, som står for over en tredel av den totale produksjonen i verden.

5. I 2013 lå denne produksjonstotalen på ca. ni millioner tonn råkaffe, og i Norge alene blir rundt 40 000 tonn kaffe importert årlig.

6. Ifølge vandrehistoriene startet kaffens liv i Etiopia for over 1500 år siden. Da skal en gjeter ha oppdaget at geitene hans ikke fikk sove etter å ha spist av en plante med røde bær. Dette gjorde de lokale, søvnløse munkene interessert. De forsøkte å blande bærene med varmt vann, og den gang som i dag hadde drikken en oppkvikkende effekt. For kaffen var reisen mot å bli en av verdens mest populære drikker igang.

7. For over 700 år siden dukket kaffe opp i den formen vi kjenner drikken i dag. Dette var i Jemen, og drikken slo godt an ettersom alkoholholdige drikker ikke var tillatt i området på grunn av muslimsk tro.

8. I Norge skulle det gå vesentlig lengre tid før kaffen ankom. Kaffen begynte i det små på 1600-tallet, da som en drikk for de velstående, før nasjonal utbredelse gradvis vokste frem utover mot 1800-tallet.

9. På 1700-tallet ble kaffe brukt som et medisinsk middel hvis hensikt var å motvirke potens hos munker og prester.

10. I nyere tid har studier vist at kaffe kan redusere risikoen for diabetes, Alzheimers, Parkingsons, hjerteinfarkt og visse krefttyper. Faktisk viser en rapport fra Universitet i Tromsø at 3-6 kaffekopper om dagen kan reduserer faren for blodpropp i ben og lunger. Om det faktisk er sunt å drikke så mye kaffe hver dag, er likevel diskuterbart.

Listen er hentet fra nettstedet godt.no.