Meny

Tre alternative julekaker

Skap din egen tradisjon med julekaker du ikke får alle andre steder.

Hvis du ikke er så glad i julekaker er det lov å lage færre enn sju slag. Faktisk er det tillatt å lage noe helt annet.

Julen er full av mattradisjoner. Dette gjelder også på kakefronten, der krumkaker, berlinerkranser og resten av de syv sortene dominerer. Det er fullt mulig å lage saftige og velsmakende julekaker, men det må jo være lov å lage noe annet også? Noe spennende og annerledes. Vi besøkte nettsiden aperitif.no for å finne noen morsomme julekakeoppskrifter utenom det vanlige.

Tre oppskrifter på alternative julekaker

Med de rette fargene blir makroner riktig så julete. Dropp sandkakene og lag heller søte, deilige makroner til julekvelden. Foto: aperitif.no

Julemakroner

Ingredienser til 25. stykk:

  • 3 eggehviter
  • 2ss sukker
  • 100g malte mandler uten skall
  • 2,5 dl melis
  • 1ss kakao eller konditorfarge

Fyll:

  • 100g naturell kremost
  • 30g smør
  • 0,5dl melis
  • 1ss vaniljesukker
  • et par dråper konditorfarge
  • eller 1-2ss kakao

Slik går du frem:

  1. Pisk eggehvitene stive i en bolle mens du tilsetter sukkeret.
  2. Bland de malte mandlene sammen med melisen og tilsett dem så oppi bollen.
  3. Tilsett kakao eller konditorfarge (grønt og rødt er mest julete). Hvis du vil ha flere farger, fordeler du røren over flere boller, én til hver farge.
  4. Lag små sirkler med diameter på ca. 3 cm av røren, på bakepapir i en langpanne. Bruk gjerne kakesprøyte for ekstra kontroll.
  5. Stek i stekeovnen på 125 grader i ca. 20 minutter.
  6. Lag fyllet ved å blande sammen kremost, smør og vanlijesukker.
  7. Bland inn kakao eller konditorfarge, og fordel fyllet over halvparten av kakene.
  8. Legg de andre kakene opp ned på toppen, slik at du får en masse små, søte hamburgere.

Vi har et bredt utvalg av stavmiksere og annet kjøkkenutstyr.

Det skal ikke så mye til før en enkel sjokoladedessert blir en alternativ julekake. Dette er snøballene som vi oppfordrer alle til å smake på. Foto: aperitif.no

Snøballer

Ingredienser til 30. stykk

  • 220g smør
  • 3dl sukker
  • 5,5dl havregryn
  • 1,5dl potetmel
  • 2-4ss kaldt vann
  • 200g hvit sjokolade
  • kokosflak

Dette gjør du:

  1. Rør sammen smør og melis.
  2. Tilsett deretter havregryn sammen med potetmel og kaldt vann.
  3. Trill deigen i kuler og sett dem i fryseren.
  4. I mellomtiden smelter du den hvite sjokoladen over et vannbad.
  5. Dypp de kalde kulene i sjokoladen slik at hele overflaten blir dekket.
  6. Strø over ønsket mengde kokosflak.

Disse bør oppbevares kjølig frem til de skal nytes.

Glem fattigmann og lag heller muffins i juledrakt. Med kreativ bruk av jordbær og krebfyll får du muffins som passer til sesongen. Foto: aperitif.no

Julenissemuffins

Ingredienser til 25. Stykk:

  • 50g margarin
  • 3ss melk
  • 0,75dl sukker
  • 1 egg
  • 0,5 ts
  • bakepulver
  • 1 ss potetmel
  • 1,25dl hvetemel
  • 1,5ts pepperkakekrydder

Glasur/pynt:

  • 150 g kremost
  • 1dl melis
  • saft fra 3 stk sitroner
  • friske jordbær

Fremgangsmåte:

  1. Smelt smør og tilsett melk.
  2. Varm opp blandingen uten at den begynner å koke.
  3. Visp inn egg og sukker.
  4. Bland sammen hvetemel, bakepulver, potetmel og krydderet, og tilsett det gradvis til hovedblandingen mens du rører.
  5. La røren hvile lenge i kjøleskap, gjerne over natten.
  6. Hell røren i papirformer eller muffinsbrett.
  7. Stek i stekeovnen ved 225 grader i ca. 12 minutter.
  8. Visp sammen ost, melis og sitronsaft til glasuren.
  9. Sprøyt glasuren i en ring i ytterkanten av muffinsen på toppen. Bruk kakesprøyte eller sprøytepose.
  10. Plasser et jordbær på toppen i midten, og gi ”nissen” en liten klatt med glasur som en lue.

Og hvis du på død og liv skal lage krumkaker, kan vi anbefale CC1-jernet fra Wilfa.