Meny

Tre klassiske juledesserter

Får du middagsgjester til jul som kun godtar de udødelige klassikerne til dessert?

Noen ganger er det greit å holde seg til tradisjonene. Går du for en av disse tre juledessertene er du på den sikre siden hos alle generasjoner.

Riskrem (4 porsjoner):

  • 200g frosne bær (til sausen)
  • 1,5 dl sukker (til sausen)
  • 4dl kremfølte
  • 4ss sukker
  • 1ss vaniljesukker
  • 5dl kald risgrøt
  • 50g finhakkede mandler

Slik lages riskrem:

  1. Mos bær og sukker sammen med en stavmikser
  2. Sil ut sausen med en metallsikt.
  3. Tilsett mer bær ved behov.
  4. Pisk fløten sammen med sukker og vaniljesukker, før du vender kremen inn i risgrøten.
  5. Til slutt drysser du over mandler sammen med sausen.
Riskrem er blant de mest vanlige juledesserten i Norge Gjør riskremen mer delikat ved å legge noen hele bær på toppen

Ekte karamellpudding (4 porsjoner):

  • 2dl sukker (til glassering)
  • 6dl melk
  • 3 dl kremfløte
  • 3 ss sukker
  • 1 vaniljestang eller ½ ss vaniljesukker
  • 8 egg

Slik får du ekte karamellpudding

  1. Ha i sukkeret i en 1,5l brødform, som settes på en middels varm kokeplate.
  2. Varm formen til sukkeret har smeltet og er kastanjebrunt.
  3. Rotér formen jevnlig slik glasseringen fordeles over hele bunnflaten.
  4. Kok så opp melk, fløte, sukker og frøene fra en vaniljestang.
  5. La det hele avkjøle seg før du rører inn eggene lett.
  6. Sil deretter blandingen over den glasserte formen, og la den hvile i ti minutter før steking.
  7. Puddingen skal stekes ved 125 grader i 2-3 timer.
  8. Den er ferdig når overflaten føles fast med en vætet skje.
  9. Ta ut puddingen og la den avkjøle seg frem til neste dag.
  10. Pynt med pisket krem og/eller bringebær.

Du gjør matlagingen enklere og morsommere med en god kjøkkenmaskin.

Multekrem (4 porsjoner):

  • 4dl kremfløte
  • 4ss sukker
  • 2ts vaniljesukker
  • 4dl multer

Slik tilberedes multekrem

  1. Visp fløte med sukker til en løs krem.
  2. Rør inn multene og legg et par hele bær oppå hver porsjon som pynt.
  3. Hold porsjonene kalde helt frem til servering.
  4. Sukker kan erstattes av multesyltetøy.
  5. Bruk i så fall bare halvparten så mye vaniljesukker.

Ikke glem eggedosis!

Eggedosis hører også julen til, og det finnes knapt noen drikk som er enklere å lage. Alt du trenger er egg og sukker, som du blander i forholdet 1:1. Altså to porsjoner vil si to egg og to spiseskjeer sukker, og så videre.

Oppskriftene er hentet fra nettstedet klikk.no